/********************************* change logo for fixed header (quick and easy way) **********************************/ .et-fixed-header #logo { content: url(/wp-content/uploads/2020/04/Logo_JJWS_700px.png); }

In de buitensport is het normaal om een muts te dragen als de temperaturen dalen, zoals in de avond. Als het fris wordt is het heerlijk om die muts op te zetten. Ik leerde vroeger dat we veel warmte via ons hoofd verliezen. Ik leer het mijn cursisten ook, maar klopt die theorie eigenlijk wel? Is het een feit of een mythe? Ik ging op onderzoek uit:

Waar komt de uitspraak vandaan?

Onderzoekers hebben ontdekt dat de ‘US army survival field manual’ uit 1970 adviseerde om je hoofd te bedekken in koude klimaten, omdat 40 to 50% van de lichaamswarmte verloren zou gaan via ons hoofd. Dit stamt uit een experiment van het Amerikaanse leger, waarbij onderzoekers rekruten blootstelden aan de kou in arctische survival kleding. De kleding bedekte alleen het lichaam van de nek tot beneden, waarbij het hoofd dus onbedekt bleef.

Volgens Dr. Daniel I. Sessler, een expert op hypothermie gebied, vindt dat een oneerlijk experiment, want logischerwijs kan de warmte alleen maar ontsnappen via hun hoofd. Sterker nog. Als je het zelfde experiment uitvoert met de rekruten in enkel een zwembroek, dan zou maar 10% warmte ontsnappen via het hoofd, omdat je dan ook warmte verliest via andere lichaamsdelen, omschrijft de dokter.

Hoe ons lichaam reageert op kou

Ons lichaam reageert op 2 manieren op kou. Een daarvan is het vernauwen van de bloedvaten in de benen en armen waardoor de bloedtoevoer naar de ledematen afneemt. De andere manier is het rillen dat warmte veroorzaakt.

Het hoofd en de borst zijn het meest gevoelig voor veranderingen in temperatuur, zegt Dr. Sessler. Dat wekt de illusie dat het bedekken van deze lichaamsdelen meer warmte vasthoudt, want het bedekken van andere lichaamsdelen voorkomt ook warmteverlies.

Hoeveel warmte verliezen we dan daadwerkelijk via ons hoofd?

Het is duidelijk dat de rekruten warmte verloren via hun hoofd. Een onderzoeksrapport van het British Medical Journal (BMJ) uit 2008 toont aan dat maar 7 tot 10% warmte verloren gaat via het hoofd als alle andere lichaamsdelen bedekt zijn

Moet ik mijn muts dan weggooien?

Draag lekker je muts, want het voorkomt zeker warmteverlies en is met name comfortabel. De uitspraak dat je 40-50% procent van je lichaamswarmte verliest via het hoofd is een mythe.

Bronnen:
NewYork Times
BMJ

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp
Hi! Hoe kunnen we je helpen?