/********************************* change logo for fixed header (quick and easy way) **********************************/ .et-fixed-header #logo { content: url(/wp-content/uploads/2020/04/Logo_JJWS_700px.png); }

Ik krijg tijdens cursussen vaak de vraag gesteld hoe je nou het beste slaapt in een slaapzak. Ik heb al behoorlijk veel nachten doorgebracht in de buitenlucht in verschillende weersomstandigheden. Omdat een goede nachtrust belangrijk is, deel ik mijn 5 waardevolle tips met je:

1. Een goede slaapzak

Een goede slaapzak vormt de basis van een warme nacht. Daarmee bedoel ik niet dat je een studie moet gaan maken van de velen specificaties zoals het temperatuur bereik. De meeste 3 seizoens slaapzakken zijn geschikt voor temperaturen rond het vriespunt. In de winter stop je er nog een zomerslaapzak in zodat je ook tijdens de koudere nachten warm slaapt. Uiteraard is het belangrijk om beschermt te zijn tegen de elementen. Slaap daarom in een onderkomen die je beschermt tegen de wind.

2. Ga warm de slaapzak in

Zorg dat je warm de slaapzak in kruipt. Jij verwarmt de slaapzak en niet andersom. Loop bijv. een paar kleine rondjes om je tent, maak squats of pushups en ga dan de slaapzak in.

3. Eet een snack

Je lichaam werkt harder in de buitenlucht om je lichaamstemperatuur constant te houden, ook ’s nachts. Eet daarom een snack voordat je gaat slapen. Tevens gaat je maag aan de slag met verteren waardoor je verzadigd raakt en sneller in slaap valt.

4. Trek een extra laag aan

Het kan geen kwaad om een dunne kleding laag aan te trekken. Persoonlijk draag ik in de herfst en winter een thermobroek en trui zodat ik net iets warmer slaap.

5. Warme voeten

Voor warme voeten houd ik mijn sokken aan. Ik trek altijd droge reserve sokken aan indien mijn hiking sokken nat zijn geworden. Ik stop tevens mijn t-shirt en fleece trui bij mijn voeteneind, zodat ik ’s ochtends een lekkere warme kleding aantrek.

Extra tip

Moet je ’s nachts naar de WC? Houd het niet op, maar ga. Ook als het buiten koud is. Het kost je lichaam energie en daardoor warmte om je volle blaas en/of darm warm te houden.

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp
Hi! Hoe kunnen we je helpen?