/********************************* change logo for fixed header (quick and easy way) **********************************/ .et-fixed-header #logo { content: url(/wp-content/uploads/2020/04/Logo_JJWS_700px.png); }

Wil je graag zelf eens een trekking tocht maken? Mijn antwoord is: gewoon doen! Maar… ik kan me voorstellen dat je niet goed weet waar je moet beginnen als je dat nog nooit hebt gedaan. Lees deze blog voor een vliegende start!

Als wildernisgids leer ik mijn klanten al jaren waardevolle trekking skills. Ik deel ze dan ook graag met jou zodat je voorbereid aan je meerdaags avontuur kunt beginnen.

 

1. Uitrusting

Tijdens een trekkingtocht draag je meerdere dagen je spullen op je rug in een rugzak. Het is essentieel om bepaalde uitrusting te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een brander om je eten te koken en je tent om in te slapen.

Bij het aanschaffen van uitrusting denk je wellicht aan een lege portemonnee. Dat gebeurd vrij snel als in outdoor winkels leuke gadgets aan je handen blijven kleven. Die zien er allemaal zo flitsend uit. Herken je de volgende gedachten? “Wat een handig, tof ding. En dat ding daar ook. En dat ook. En die dan.” Totdat je gaat afrekenen en ze bij de kassa zeggen “Dat is dan 249 euro”. Slik.

 

2. Uitrustingslijst

Geen onnodig geld uitgeven? Maar toch zeker weten dat je goed voorbereid op pad gaat? Het is zonde om het wiel opnieuw uit te vinden, dus ik heb een uitrustingslijst voor je gemaakt die je gratis kunt downloaden en delen. Deze lijst is handig als boodschappenlijst voor de aanschaf, maar tevens als checklijst als je gaat inpakken voor je grote avontuur.

 

Trekking uitrusting

Uitrusting kun je vrij eenvoudig verzamelen (Bron: Pinterest)

 

3. Bespaar geld

Mijn advies is om in het begin vrij goedkope kampeer uitrusting te kopen. Het is namelijk belangrijk om zelf te ontdekken welke eisen je gaat stellen aan je outdoor gear. Een idee is om uitrusting van vrienden of familie te lenen.

Er zijn genoeg mensen die een rugzak en andere outdoor spullen ergens hebben liggen. Vraag eens rond. Je verzamelt al snel genoeg spullen. Het kost je misschien hooguit een etentje om het goed te maken.

Heel soms ruimen mensen hun zolder op en komen ze kampeer uitrusting tegen die ze misschien één keer in hun leven hebben gebruikt. Sommigen zetten het dan op marktplaats. Omdat ze er snel vanaf willen, bieden ze het meestal voor een idioot lage prijs aan. Ideaal voor jou! Check dus marktplaats en andere 2e hands online aanbieders.

Ga ook een keer langs de Decathlon en loop eens binnen bij een leger dumpstore.

 

4. Voorkom een nachtmerrie

Waar moet je wel goed in investeren? Het is prima om in het begin goedkope kampeeruitrusting aan te schaffen. Echter kleding moet kwalitatief en technisch zijn. “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”, is dan ook een mooi gezegde en absolute waarheid.

 

 

Vooral de kledinglagen die je beschermen tegen regen en wind zoals een regenjas, broek en schoenen moeten waterdicht zijn. Het bekende merk GoreTex(TM) verwerkt een membraan in verschillende outdoor kleding en zorgt dat het waterdicht is maar ademt. Laat je adviseren in de betere outdoor winkels zoals bijv. Bever.

 

5. Ga proef kamperen

Heb je de spullen compleet? Ga dan eens proef kamperen. Daarvoor hoef je niet helemaal naar het einde van de wereld. Wat eigenlijk wel heel gaaf klinkt. Er zijn in Nederland tal van zogenaamde Paal kampeerplaatsen.

Dit zijn door StaatsBosbeheer aangewezen plekken waar je gratis je tent mag opzetten en kamperen. Met de paal wordt de waterpomp bedoeld, die op de meeste plaatsen aanwezig is. Ook vindt je mooie paal kampeerplaatsen in België.

 

Paalkamperen

Een paalkampeerplaats in België met een waterpomp. (Bron: Bivakzone.be)

Mijn tip is om een kampeerweekend met slecht weer te kiezen. Het stikt dan niet van de kampeerders en je kunt je spullen dan goed testen. Ben je nog niet overtuigd om te gaan kamperen?

Lees gerust verder, het wordt nog interessanter.

 

6. Survivallen

Je hoort de term steeds vaker. We gaan survivallen of bushcraften. Wat is dat dan voor iets? Het is tegenwoordig vooral een vorm van natuurbeleving, waarbij mensen alleen of gezamenlijk primitief gaan kamperen en vaardigheden beoefenen.

Voor een trekking is het belangrijk dat je vooral weet wat je moet doen en nodig hebt in geval van nood. Uiteraard wil je een daadwerkelijke overlevingssituatie voorkomen. Daarover lees je later meer als we het gaan hebben over risico’s.

 

7. De regel van 3

Thuis hoeven we niet te overleven, want daar hebben we alles om te leven. Die rommelige zolder, waar ik het eerder over had, hoort daar overigens niet bij. Wel dingen als bescherming, warmte, water, voedsel en sociaal contact. Als je deze “essentials” vindt in de natuur, overleef je het. Om het eenvoudig te maken kun je de regel van drie leren:

We kunnen als mens gemiddeld:

  • 3 minuten zonder zuurstof
  • 3 uur zonder bescherming/warmte
  • 3 dagen zonder water
  • 3 weken zonder voedsel
  • 3 maanden zonder sociaal contact

Vind je een regel onthouden lastig? Onthoud het als een moment; Je loopt je huis in (bescherming), zet de verwarming aan (warmte), vult een glas water (water) en eet een koekje (voedsel).

 

8. Bescherming is fijn

De regel van 3 passen we niet alleen toe in een survival situatie, maar ook tijdens je meerdaagse tocht. Het is een soort lijstje die je kunt volgen nadat je een mooie plek hebt gevonden om je tent op te zetten. Je tent is je huis, je bescherming. Deze zet je eerst op.

Een waardevolle tip is om je tent op een beschutte plek te installeren. Bomen of een bos geven goede beschutting. Let er ook op dat het plekje wat je uitkiest vlak is. Niets is zo irritant (en pijnlijk) als slapen op een hobbel. Als je niet anders kan dan een schuine plek kiezen: slaap dan met je hoofd aan de hoogste kant. Dat scheelt weer hoofdpijn de ochtend erna.

 

Trekking in Noorwegen

Een geïnstalleerde tent tijdens een trekking in Noorwegen. (Foto: Erwin Deckers)

 

9. We houden van warmte

Bij warmte denk je waarschijnlijk aan een vuur, maar wat velen vergeten is dat bescherming ook warmtewinning is. Wind zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur. Je kunt je voorstellen dat als het hard waait, de temperatuur in je tent een stuk aangenamer is dan daarbuiten.

Zolang je in de tent zit of ligt, zorgen je kleding, matje en slaapzak voor warmte. Bij onstuimig weer zul je moeten schuilen in de tent en de binnenkant en het waaien van de tent moeten bestuderen. Of toch dat boek een keer uitlezen. Bij stabiel weer is het lekker om buiten te zijn en de warmte en gezelligheid op te zoeken bij een heet kampvuur.

 

10. Vuur!

Het maken van een vuur geeft elke keer een *wow!* gevoel. Een overwinning. Logisch ook, want vuur geeft je mogelijkheden om water te koken en voedsel te bereiden. Het is daarnaast ontzettend goed voor het moreel.

Een vuur begint met een vlam en je hebt er drie dingen voor nodig: zuurstof, brandstof en temperatuur. Mijn advies is om katoenen watten, petroleum vaseline, een aansteker en een stevig plastic zakje te kopen. Het kost nog geen paar euro en het werkt ontzettend goed om vuur te maken.

De watten bereid je als volgt voor: Maak de watten pluizig, smeer ze royaal in met vaseline en stop het samen met de aansteker in het zakje. Probeer maar eens een watje aan te steken, het vat erg snel vlam.

 

vuur maken met katoen en vaseline

Vuur maken met katoenen watten en vaseline (Bron: youtube)

 

11. De opbouw van vuur

Je watten in de fik steken is natuurlijk nog lang geen vuur, maar een begin. Je zult de vlam moeten laten groeien tot een vuur. Dat doe je met dunne takjes die je er lichtjes op legt. Zodra de vlam groeit leg je er steeds dikkere takken op. Stook bij twijfel iets langer met dunne takjes.

Misschien voel je hem al aankomen. Verzamel eerst alle takken en sorteer ze mooi op dikte voordat je überhaupt naar de aansteker grijpt. Merendeel van vuren mislukken door gebrek aan voorbereiding.

 

12. Water

Daar zit je dan, lekker warm en gezellig bij het knetterende kampvuur in een zee van rust. De volgende stap is water regelen.

Tenzij je jou fles water thuis hebt gevuld met leiding water, zul je water afkomstig uit de natuur moeten zuiveren. Water koken is wereldwijd de beste manier om het drinkbaar te maken. Ideaal is een stromend beekje of stroompje met helder water. Vindt je ergens stilstaand water? Meestal geen probleem zolang het maar helder is. Vermijd troebel water dat chemisch oogt en ruikt.

Op de paal kampeerplaatsen moet je het water uit de pomp ook koken. Handig om water koken te oefenen. Op plekken waar je geen vuur mag maken, kun je het koken op een brander.

Tip: Heb je niets om je water in te koken? Gebruik dan Betadine om je water te desinfecteren. Doe 7 druppels in een liter fles water. Even schudden, een half uur in laten werken en cheers!

 

13. Koffie!!

Als je thuis kunt genieten van een kop koffie, waarom niet buiten? De gemiddelde Nederlander gaat niet de deur uit zonder een bak koffie.

Als je niet zoveel eisen stelt aan koffie dan is mijn tip om oploskoffie te gebruiken. Je kunt daarvan grote hoeveelheden meenemen, want het is compact. Liggen je koffie eisen iets hoger? Ga dan op zoek naar een lichtgewicht outdoor percolator en neem je favoriete gemalen koffiebonen mee. Op internet vind je genoeg aanbod van percolators.

Voor theeliefhebbers is het handig om oplos thee te kopen of theezakjes in te pakken in een stevig plastic zakje.

 

Buiten koffie drinken

Begin ook in the outdoors je dag goed, met een kop koffie. (Bron: Gearjunkie.com)

14. Voeding

Uiteindelijk krijg je wel een rommelende maag na het opzetten van je bivak, dus wordt het tijd voor een lekkere hap. Als je een weekend op pad gaat, kun je gerust verse ingrediënten meenemen die je in een pannetje boven het kampvuur of op je brander bereid. Je kunt je voorstellen dat het best een flink gewicht en formaat is om een zak aardappelen en krop sla mee te nemen voor een langere tocht.

Je zou een sherpa kunnen inhuren die met je voeding sleept, maar het is handiger om lichtgewicht vriesdroog maaltijden te kopen die een bom calorieën bevatten. Een bekend Nederlands merk is bijv. Adventure Food.

 

adventure food

Compacte maaltijden met veel calorieën. (Bron: Adventure Food)

 

Deze verpakkingen zijn plat, bevatten gemiddeld 650 kcal en stop je eenvoudig in je rugzak. Je maakt ze door heet water in de zak te gieten en te roeren. Na 10 minuten kun je al bunkeren.

Ze zijn verkrijgbaar als ontbijt, avondeten en zelfs als dessert. Je lichaam werkt harder in de buitenlucht en verbrand snel energie. Een mooi excuus om dus meer te snacken gedurende de dag. Koop als lunch producten die veel calorieën bevatten zoals muesli, koek repen en bijv. studentenhaver.

 

15. Deel je avontuur

Helemaal onderaan in de regel van drie komt sociaal contact. Het kan lekker zijn om een weekend alleen te zijn, maar voor langere trips is het leuk om je avontuur te delen met iemand anders. Daarnaast is het veel gezelliger maar ook veiliger.

Als er iets gebeurd, ben je in je eentje volledig aangewezen op jezelf. Als je valt is er dus niemand die je kan helpen. Strik dus iemand om gezellig met je mee te gaan.

 

16. Kaart en kompas?

Verblijven – en in de natuur zijn is – elke keer een fantastische beleving. Nog mooier is de natuur te voet verkennen. Om je weg te kunnen vinden en niet te verdwalen zijn navigatie vaardigheden erg handig.

Nu komen de termen kaart en kompas. Voor sommigen klinkt dat wel eens ouderwets en ingewikkeld. Iets dat alleen vroeger werd gebruikt door pioniers. Het wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt omdat het in tegenstelling tot een GPS apparaat of smartphone robuust is en altijd werkt.

Navigeren met kaart en kompas is niet lastig en kun je zelf leren. Lees verder en je leert de basics om dit zelf te beoefenen.

 

17. De kaart

De kunst van het navigeren is het vertalen van de kaart naar het landschap en andersom. De topo kaart is het bovenaanzicht van een gebied. Met behulp van de kaart kun je een route plannen die je in werkelijkheid gaat lopen. Doordat je bij het maken van je routeplan bepaalde herkenbare punten kiest op de kaart, kun je deze in de praktijk lopen met behulp van je kompas.

Kaarten hebben een schaal. Dat wil zeggen dat de kaart een bepaalde verhouding heeft ten opzicht van de werkelijkheid. De meeste kaarten hebben een schaal van 1:25.000 cm. Dit wil zeggen dat 1 cm op de kaart in werkelijkheid 250m is.

Gebruik in het begin kaarten van 1:25.000.

navigeren met kaart en kompas

Navigeren is leuk om te doen. (Foto: Erwin Deckers)

 

18. Gratis je kaart afdrukken

Als Nederlanders zijn we dol op gratis. Er is een mooie website waar je gratis kaarten kunt downloaden en printen. Print bijvoorbeeld de kaart van een natuur of bosgebied bij jou in de buurt.

Tip: Download een kaart van 1:25.000 en let er bij het printen op dat je de afdrukgrootte op 100% instelt. Sommige printerinstellingen krimpen de afbeeldingen automatisch waardoor je kaartschaal niet meer klopt.

 

19. Het plaat kompas

Het kompas gebruik je om de loop richting van de kaart over te brengen op je kompas. Dat noemen we een peiling nemen. In het Engels heet dit een “Bearing”. Een peiling maak je in drie stappen. Silva, een fabrikant van plaatkompassen heeft een duidelijke uitleg in onderstaande video.

Om daadwerkelijk te oefenen zul je een kompas moeten aanschaffen. Ze kosten tussen de 20 en 40 euro.
Krijg je keuzestress op websites en wil je gewoon een goed kompas? Koop dan het Silva Ranger Kompas.

 


https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=4O8DmkAC2wI
 

20. Plan een route

Zodra je de kaart hebt geprint en als en bezetene een kompas bent gaan kopen ben je bijna klaar om op pad te gaan.

Het is verstandig om eerst nog een route te bepalen, een plan. Dat kan gewoon lekker aan de keukentafel. Onthoud dat we als mens gemiddeld 4 km/u lopen. Dat wil zeggen dat je na één uur vier kilometer hebt afgelegd. Stel je wilt twee uur gaan wandelen, dan zoek je een route van ongeveer 8 km.

In Nederland vind je in de bossen veel paden. Je kunt met de liniaal van je kompas de afstand van paden meten op de kaart totdat je in totaal uitkomt op bijvoorbeeld 8 km. Paden zijn in de praktijk een ideale controle om te checken of je de peiling goed hebt uitgevoerd.

Tip: De route kun je met een potlood markeren met stipjes. Doe de kaart in een plastic mapje als het regent.

 

21. Check!

Navigeren is steeds weten waar je bent en waar je naartoe wil. Het is fijn om te werken met controle punten om te weten dat je nog goed loopt. Kies daarom herkenbare punten waar je naartoe loopt. Bijvoorbeeld kruisingen, hoogspanningsmasten en plasjes.

Kijk ook naar markante punten onderweg die je zowel op de kaart herkend als in werkelijkheid.

Het is ook handig om te weten wanneer je je bestemming hebt bereikt. Dit kun je doen door middel van tijd meten. Bij een wandelsnelheid van 4 km/u, leg je in 1,5 minuut 100 meter af. Stel je moet van je huidige positie tot je volgende punt 200 meter lopen, dan is dat….3 minuten lopen.

Neem een stopwatch mee tijdens het oefenen met navigeren.

Mijn advies is om na de routeplanning gewoon eens op lekker op pad te gaan met je kaart en kompas. Het is ontzettend leuk om te oefenen.

Tijd kaart

Dit tijdkaartje is handig voor diverse loopsnelheden.

 

22. Toch verdwaald?!

Komt je bestemming maar niet in zicht en breekt het zweet uit? Geen paniek. Om verdwaald te zijn moet je het navigeren wel erg verwaarlozen. Je weet ongeveer waar je bent, maar niet precies. Neem de omgeving in je op en kijk of je herkenbare punten op de kaart terug kunt vinden.

Kom je er niet uit, dan kun je teruglopen naar het laats bekende punt met behulp van je kompas en een zogenaamde terugpeiling. Je houd het kompas voor je en draait 180 graden rond totdat de zuiden van de naald in de rode box valt. Loopt op de terugpeiling, en je komt als het goed is uit op je vorige bekende punt.

Terugpeiling

De zuidkant van de Naald valt in de rode box.

 

23. GPS app

Herken je geen enkel punt, dan kun je met behulp van GPS je positie opzoeken. Je kunt een GPS apparaat kopen van 100 euro of een gratis app downloaden. Die keuze is snel gemaakt toch?Download de app Navida op je smartphone: (Android) (iPhone).

Handige navigatie en gps app

Navida, een handige gratis GPS app (Bron: Navida)

Houd er rekening mee dat je de app opent voordat je op pad gaat. De app kan dan de kaart downloaden en offline beschikbaar maken. Om te weten waar je bent, druk je op het pijltje, linksonder in het scherm.

 

24. Risico’s

Avontuur is niet zonder risico. En zonder risico is er geen avontuur. Het is overdreven om elke mogelijk risico uit te pluizen die je tegen kan komen tijdens je trekking, maar het is onverstandig om er totaal niet over na te denken.

Maak een lijst van de gevaren die je tegen kunt komen tijdens je avontuur. Ga je bijvoorbeeld in November naar Noorwegen? Dan is onderkoeling een risico.

Ga vervolgens bedenken of het gevaar te voorkomen is. Kun je onderkoeling voorkomen?

Jazeker. Onderkoeling kun je o.a. voorkomen door het dragen van technische outdoor kleding in diverse kledinglagen. Bij meer inspanning kun je een laagje uittrekken zodat je niet overmatig zweet. Bij een pauze, trek je een laag aan zodat je niet afkoelt. Het is tevens essentieel om voldoende te eten, drinken en in beweging te blijven.

Verdiep jezelf ook in de symptomen van onderkoeling zodat je het herkent bij anderen. Trillen is bijv. een duidelijk symptoom van beginnende onderkoeling.

Als laatste bedenk je een oplossing als het gevaar toch toeslaat. Bij onderkoeling zul je het slachtoffer zsm moeten opwarmen in een warme, droge omgeving.

 


https://www.youtube.com/watch?v=ufv6lWylTvU&t=78s
 

25. Een ongeluk zit in een klein…

Soms gebeurd er toch een ongeluk(je). Je snijdt jezelf met het mes of je schaaft met je arm langs een scherpe tak, of erger. Een EHBO setje is onmisbaar. Vaker krijg ik de vraag welke dingen in een outdoor EHBO set moeten zitten. Want je wil immers niet een groot koffer meenemen. Tenzij je weer die sherpa kunt inhuren..

 

  • Latex handschoenen
latex handschoenen

Bescherm jezelf met latex handschoenen (Bron: bol.com)

  • Reddingsdeken
redding deken

Handig te gebruiken bij onderkoeling (Bron: EHBO-koffer.nl)

 

  • Gerold snelverband
rol snelverband

Handig aan te brengen snelverband (Bron: uwzorgexpert.nl)

  • Pleisterset
pleisters

(Bron: hansaplast.nl)

  • Desinfectant
betadine

Handig om wonden te ontsmetten of water drinkbaar te maken (Bron: reddingshop.nl)

  • Israeli Bandage

Dit is een trauma zwachtel en kan gebruikt worden als wond drukverband. De bandage is vacuüm verpakt en maakt zich daardoor niet groot in je fist aid kit.

 


https://www.youtube.com/watch?v=v6n-mDTsNg8&feature=youtu.be
 

  • Gecomprimeerd gaas

In het engels wordt dit compressed gauze genoemd. Het is samengeperst gaas van in totaal 3 meter. Het neemt weinig plek in beslag.

 

compressed gauze

(Bron: specialmedics.com)

  • Verband schaar

Gebruik een verband schaar met een voorgevormde punt om te voorkomen dat je het slachtoffer in de huid steekt.

verband schaar

(Bron: EHBO-koffer.nl)

 

  • Hemostatisch gaas

Dit gaas is geïmpregneerd met een stof die de stolling van de bloeding versneld. Het gaas wordt in de wond gestopt op plekken waar geen tourniquet kan worden geplaatst.

 

cello

(Bron: ehbomedic.nl)

  • Tourniquet

Een tourniquet wordt gebruikt bij grote bloedingen aan ledematen. Dit is een compact en snel aan te leggen, levensreddend hulpmiddel. Zorg dat je een training volgt om te leren hoe je een tourniquet aanlegt.

Tourniquet

Een tourniquet (Bron: LightInTheBox)

Een EHBO training volgen voordat je op pad gaat is sowieso een aanrader. Er zijn natuurlijk meer items die je in je EHBO set kunt stoppen afhankelijk van je ervaring. Bovenstaande items vind ik in ieder geval essentieel.

 

26. Een noodplan

Ga voor de eerste keer niet alleen op pad, maar minimaal met zijn tweeën. Zorg dat je een betrouwbaar en bereikbaar contactpersoon in Nederland een aantal gegevens doorgeeft. Ik spreek met mijn contactpersoon af dat – wanneer ik me niet meldt voor een bepaalde datum en tijd – reddingsdiensten worden gebeld.

Onderstaand een lijst van de gegevens die ik o.a. doorgeef aan mijn nood contact.

 

  • Vluchtnummers
  • Vertrek en aankomst datum/tijd
  • Coördinaten (google pinpoints) van vertrek en eindpunt
  • Aantal personen
  • Aantal dagen voedselvoorraad
  • Kaart met daarop de route gemarkeerd
  • Datum en tijd wanneer gealarmeerd moet worden
  • Coördinaten van evacuatie punten (punten die bereikbaar zijn voor een 4×4 of helikopter)
  • Telefoonnummer(s) van lokale reddingsdiensten

 

Gebruik in afgelegen gebieden een satelliet telefoon voor noodgevallen. Deze kun je ook bij diverse bedrijven in Nederland huren voor een bepaalde periode.

 

27. Denk aan de toekomst

Duurzaamheid is misschien niet het eerste woord dat in je opkomt als je denkt aan wildernis of natuur, maar we zijn er tegenwoordig steeds meer mee bezig, en terecht.

Ook outdoor activiteiten hebben impact op de natuur als we ons niet aan bepaalde regels houden. Leave No Trace is een organisatie die op hun website een gids van 7 principes hebben staan om zoveel mogelijk te genieten van de natuur op een duurzame wijze.

 

28. Leuk blog artikel maar wat nu?

Hopelijk heb je op het puntje van je stoel gezeten tijdens het lezen van dit artikel. Ik hoop dat ik je tips en tricks heb kunnen geven om zelf te beginnen met hiking en trekking. Je denkt nu misschien, pffff. Waar moet ik beginnen?

Begin ergens waar je je comfortabel bij voelt en bouw het op. Heb je weinig kampeer ervaring? Ga een weekend naar een paalkampeerplaats. Of zet je tent op een camping op om diverse kampeervaardigheden te beoefenen.

Heb je al vaker gekampeerd? Ga dan eens oefenen bij jou in de buurt met kaart en kompas. Gaat dat lekker? Ga dan een weekend naar de Ardennen om te navigeren en bivakkeren.

Franse en Belgische wandelkaarten kun je eenvoudig bestellen bij een reisboekhandel, zoals Pied a Terre in Amsterdam.

Zodra je een keer in de Ardennen bent geweest, is het maar een kleine stap om een semi-afgelegen wildernis gebied te verkennen zoals in Noorwegen of Zweden. In zowel Noorwegen als Zwegen geldt het allemansrecht. Iedereen mag van de natuur genieten.

Wellicht vindt je kilometers de natuur in wandelen nog een stap te ver en te spannend. Parkeer dan de auto bijv. in de buurt van de tent en maak mooie dagtochten. Zodra je vaardigheden verbeteren raak je steeds meer vertrouwd met de natuur en durf je steeds grotere avonturen aan.

 

29. Als laatste…

Ik heb dit artikel geschreven voor iedereen die graag dag en meerdaagse tochten wil maken in de natuur. Je kunt alle skills zelf leren door er voldoende over te lezen en te beoefenen in de praktijk.

Wil je niet alles zelf leren? Volg een van mijn cursussen, zoals de Survival Trekking Advanced die ik elk voor en najaar organiseer in de Ardennen.

Wil je het echt goed aanpakken en een half jaar zoet zijn met interessante trainingen? Volg dan onze Outdoor Opleiding.

Veel outdoor plezier en be safe!

(Coverfoto door Erwin Deckers)

Open chat
Stel je vraag via WhatsApp
Hi! Hoe kunnen we je helpen?